Mikä ero on poliitikon ja kansalaisen välillä?

PS-blogi ti 18.7.2023, Keski-Uusimaa lehti pe 28.7.2023

Usean lehden kriittiset kirjoittajat eivät näytä tajuavan sitä, mikä ero on virassa olevan ministerin toimilla ja ennen ministeriksi tuloa tapahtuneilla asioilla. Olen vaikertajien kanssa samaa mieltä, että jos ministeri töpeksii virassaan, niin hänen on erottava, kuten eräät alla olevat tapahtumat kertovat:

”Suomessa nähtiin 2000-luvulla useita ministerieroja. Katri Kulmuni (Kesk) erosi julkisten varojen väärinkäytön vuoksi. Pääministeri Antti Rinne (Sdp) sai eron pitkäaikaisen sekoilun takia. Sirpa Paatero (Sdp) Postin omistajaohjausskandaalin vuoksi, joskin hänen tapauksensa liittyi osin Antti Rinteen sekoiluun. Heidi Hautala (Vihr)joutui eroamaan, koska hän yritti estää rikosilmoituksen tekemistä Greenpeacesta. Ilkka Kanervalle (Kok) myönnettiin ero tekstiviestikohun johdosta, Anneli Jäätteenmäki (Kesk) erotettiin Irak Gate-skandaalin ja Suvi Linden (Kok) golfkenttätukiskandaalin takia.”

Kaikissa mainituissa tapauksissa oli kyse joko valehtelusta, varojen väärinkäyttämisestä tai pitkäaikaisesta ministeriaikaisesta sekoilusta. Yksikään ero ei liity ministeritehtäviä edeltävään aikaan.

Näin ollen on melkoista poliittista demonisointia, nostaa esille eräiden istuvien politiikkojen vanhoja kirjoituksia tai muita toimia, olipa sitten kyse puheenjohtaja Purrasta (ps) tai tulevasta puheenjohtaja Lindtmanista (sdp).

Viiden prosentin kannatuksen vaaleissa saanut Rkp on osoittanut yhteistyökyvyttömyytensä paitsi hallitusneuvotteluissa myös hallituksessa oloaikanaan. Jatkuvaa vaikerrusta hallituksen toimista on kuultu myös tällä viikolla. Olisikin syytä heittää puolue ulos hallituksesta ja järjestää uudet vaalit, joissa PS:n ja KD:n vaaliliitto saisi riittävästi edustajia uuden hallituskoalition pohjaksi, ilman Rkp:tä.

Lopuksi totean, ministeri Rydmania (ps) kompaten, että vanhat puolueet ovat saaneet vuosikymmenien aikana omia jäseniään yliopistojen korkeisiin virkoihin sekä ”puolueettomien” lehtien ja YLEn toimituksiin. Tavalla tai toiselle he levittävät disinformaatiota perussuomalaisista.

KAUKO TUUPAINEN
Jyväskylä