Puhemiehen toiminta on säännösten mukaista

PS Blogi su 23.7.2023

Näyttää Perussuomalaisten viime eduskuntavaaleissa saama kannatus olevan kova pala niin vasemmistopuolueille kuin vihreillekin. Opposition demonisointi alkoi välittömästi hallitusneuvottelujen alkumetreillä. PS:n oppositioaikana toimi eduskunnan varapuhemiehenä Juho Eerola kaksi kautta ilman jokapäiväistä loanheittoa.

Aleksis Kiven Nummisuutareista tunnettu sanonta: ”Niin muuttuu maailma Eskoseni” on tätä päivää. Viime hallituskaudella pääministeri Sanna Marinin narsismi ja instituution käytöstavoista poikkeava biletys Helsingin yöelämässä aiheutti närää oppositiossa. Nyt Jussi Halla-ahon resilienssi on kova pala eräille opposition edustajille. Hän ei hurahda opposition kiireettömiin vaatimuksiin, vaan vastaa toimistaan instituution säännösten mukaisesti.

Ymmärtääkseni puhemies on katsonut, ettei eduskunnan koollekutsuminen opposition vaatimalla tavalla ole perustuslain ja eduskunnan työjärjestyksen mukainen, niin hänellä on oikeus kieltäytyä siitä ja ilmoittaa päätöksen syyt. Näin hän on myös tehnyt. Hänen mielestään opposition yhteiskirjeen sisältö ei ole niin kiireellinen, etteikö sitä ehditä käsitellä normaalin istuntokauden aikana.

Tuntematta opposition kirjeen sisältöä tarkemmin, rinnastan sen kansanedustajan toimenpidealoitteeseen, jonka voi eduskunnan työjärjestyksen 20 §:n 2. momentin mukaan tehdä vain eduskunnan ollessa koolla.  Saatan tapojeni vastaisesti olla väärässäkin.

KAUKO TUUPAINEN